tirsdag, maj 09, 2006

Motorisk-sundhedsmæssig vinkel

Ved et tilfælde og derfor ganske uforberedte var min kæreste Francesco og jeg forbi min biotop den anden dag. Francesco tog mig med ud i de omkringliggende marker...som jeg jo ikke troede det var tilladt at betræde (hvilket det nok heller ikke er!) Jeg var ihvertfald ikke særlig stolt da en stor hund kom og gøede af os...ups!
Men trods det, så var det fantastisk at gå rundt der og det gav inspiration til mange aktiviteter og pædagogiske overvejelser.

Området er bakket terræn og opdelt i et kultiveret område, med forskellige frugttræer og planter og på en del har alt vildt fået lov til at gro. Midt i alt det vilde krat løber en lille kilde (5-10 cm dyb – max!)

Motorisk-sundhedsmæssig vinkel
Terrænet i sig selv lagde op til motorisk udfording, da det gik op og ned, og under og over. Ind i mellem var det faktisk helt svært at holde balancen. Der var store udfoldelsesmuligheder og det ujævne og vilde terræn har en helt anden dynamik, end planlagte områder. Det er et super godt rum til leg og fysisk udfoldelse, samvær og udforskning. Og der er rig mulighed for at stimulere barnets fantasi og kreativitet.
Her er i første omgang mulighed for at barnet frit kan lege og hvorfor så det?
Jo for det første giver det barnet mulighed for at bruge sin fantasi. Det lader barnet være impulsivt og det kan på den måde bruge sin ubevidste opmærksomhed til at sanse rummet omkring sig. Der er både plads til de vilde lege, samtidig med at dem der har brug for det, kan trække sig tilbage, lege gemmelege eller f.eks bygge huler.

For at støtte børnene i deres leg, kan man som pædagog til de vilde drenge bl.a. lave våben til rollespil.

Materiale til rollespils våben:
Bambuspinde (til det indre ”skelet”)
Liggeunderlag (heraf skæres/klippes klingen eller selve våbnet ud. Der skal bruges to ens stykker til et våben!)
Gaffatape (til at samle våbnet)
Hobbykniv
Sakse
http://www.liveforum.dk/article.php?cid=70

Ved en sådan leg, er det dog vigtigt fra starten sammen med børnene, at lave nogle fælles regler, som skal overholdes. For det første så ingen kommer til skade og for det andet for at alle kan være med.
For at styrke drengen i deres leg, kan det være en idé også at lave udklædningstøj i form af kapper eller hatte. Og /eller male børnene i ansigtet som vilde krigere.
Målet med denne aktivitet er at støtte børnene i deres leg, men et delmål er også ved våbenfremstillingen, at styrke barnets finmotoriske evner.


Jeg har selv været med til at afprøve diss aktiviteter på en drengegruppe, der var i den SFO, jeg arbejdede i sidste år. Det var med stor succes. En af de rigtig dejlige ting var, at det styrkede drengenes venskaber. Det var utrolig at se hvordan de hjælp hinanden, passede på hinanden og tog dem, der ikke så tit var med, med ind i legen.

Der kan også medbringes materiale til hulebygning, men ofte er det også sjovt at bruge naturens egne ressourcer.

FRI- LEG

Laeringsmaal:

  • igennem legen naar barnet laerer barnet relationer til omverdenen og sig selv som individ
  • fantasi og kreativitet bliver udfoldet
  • at laere selv at loese konflikter

Erkendelsesmaal:

  • laering om egne behov og graenser (ikke mindst overskridelser af graenser)
  • respekt for andres behov og graenser
  • samarbejde
  • fordybelse
  • koncentrationsevne
  • venskaber styrkes
  • faar erfaring med virkeligheden igennem erfaring (Vygotski, Boerns udeleg af bl.a Patrik Gahn, side 26)

Tegn:

  • Faerre konflikter
  • Selvsikre og glade boern

Evaluering:

  • sker paa baggrund af observationer og notater om de forskellige boerne lege, aktivitet og engagement